Klinger-BrahmsKlimtKunst en muziek

De muziek van het schilderij:
schilderijen die naar aanleiding van muziek zijn gemaakt
of die een muziekstuk hebben geïnspireerd.


Beethoven en Moritz von Schwind
Het fresco Eine Symphonie van Schuberts vriend Moritz von Schwind was een poging de Chorale Fantasie van Beethoven te vertalen in een liefdesverhaal op de muur.


Rembrandt en Willem Mengelberg
Rembrandts geboortejaar werd in 1906 herdacht met symfonische gedichten van Alfons Diepenbrock, Bernard Zweers, Johan Wagenaar, Cornelis Dopper en een reeks Mahler-achtige schetsen op de Bijbelse etsen van Rembrandt door Willem Mengelberg.

hartmann


Bach en Jakob Weder
Jakob Weder (1906-90) is een vrijwel onbekende, Zwitserse kunstenaar die veertig jaren besteedde aan de transcriptie van klassieke composities in 51 schilderijen. Negentien daarvan zijn gebaseerd op werken van Gluck, Händel, Schubert, Schumann en Brahms en maar liefst 28 op de muziek van Bach.


Schumann, Fernand Khnopff en James Ensor
Een van de meest geliefde negentiende-eeuwse schilderijen in het Brusselse museum is Luisterend naar Schumann van de Belgische schilder Fernand Khnopff. Hoewel het een bij uitstek introspectief, bijna mystiek schilderij is, ontstond er in 1886 een rel om, door een andere Belgische schilder, James Ensor.


Moessorgski en Viktor Hartmann
Het beroemdste ontwerp van Viktor Hartmann: De stadspoort van Kiëv, vormt het stralende sluitstuk van Een schilderijententoonstelling, het populairste stuk programmamuziek.


Arnold Böcklin en Rachmaninov
Een van de populairste schilderijen van eind negentiende eeuw was wel Die Toteninsel van de Zwitserse schilder Arnold Böcklin. Tot ver in de twintigste eeuw zijn er variaties op gemaakt, in verf, steen, brons, op papier en op film.


Le Corbusier, Edgard Varèse en Jannis Xenakis
Voor de eerste grote wereldtentoonstelling na de Tweede Wereldoorlog, in 1958 te Brussel, besloot Philips zich zo spectaculair mogelijk te presenteren met al haar technologische uitvindingen en vernieuwingen op het gebied van licht, beeld en geluid.
Voor het Philips-paviljoen werd de architect Le Corbusier gekoppeld aan de componist Edgard Varèse.


Franz Liszt en Wilhelm von Kaulbach
Soms is het makkelijk: een componist is op zoek naar een motief, een aanleiding, en dan ziet hij een schilderij dat hem inspireert en vervolgens schrijft hij hij daar schitterende muziek bij. Zo ongeveer is het gegaan met Liszts Hunnenschlacht.


kandinskyKandinski en Schönberg
Op 2 januari 1911 bezocht Vassili Kandinsky in München een uitvoering van werk van de Weense componist Arnold Schönberg. Het concert bevatte voornamelijk Schönbergs Tweede Strijkkwartet op. 10 uit 1907 en de Drei Klavierstücke op. 11 uit 1909. Onmiddellijk na het concert schilderde Kandinsky er een doek van, een zogeheten impressie.