boeken Willem II en Anna Paulowna, Michel Didier
uitgeverij Conserve, Schoorl, 2009

De ridder en de grootvorstin: het definitieve boek over de paleizen en verzamelingen van koning Willem II en Anna Paulowna.

Was er leven na de Gouden Eeuw? Jazeker: na een lange winterslaap herleefde die in het Koninkrijk der Nederlanden. Willem II en Anna Paulowna regeerden over deze Zilveren Eeuw, als kroonprinselijk en vervolgens als koninkrijk mecenas. Dichters en schrijvers, componisten en architecten, edelsmeden en schrijnwerkers stelden hun hervonden talenten in de gulle dienst van het populaire paar. Het glamoureuze huwelijk in Sint-Petersburg en de gigantische uitzet van grootvorstin Anna Paulowna brachten een groots, Russisch getint hofleven naar de Lage Landen. Ze had vier orthodoxe kapellen en nam haar Russische koor, pope en bakker mee van paleis naar paleis. De Kunsten-Koning, held van talloze veldslagen, bouwde als vredesvorst handenvol paleizen, die hij vaak zelf ontwierp, legde kunstverzamelingen aan van topniveau en bracht de kunstnijverheid op een ongekend hoog peil.
Dit boek brengt voor het eerst alle kunstuitingen rond ridder Willem en grootvorstin Anna bijeen: schilderkunst, muziek, architectuur, kunstnijverheid, boeken en beeldhouwkunst, van Poesjkin en Bilderdijk tot Kruseman en Koekoek, van de Russische kapellen in Brussel en Soestdijk tot het paleisleven in Sint-Petersburg en Luxemburg. Een fascinerend tijdsgewricht komt tot leven: drie Franse revoluties, Waterloo, de Tiendaagse Veldtocht, de dynastieke verwikkelingen van Oranjes en Romanovs, Bourbons en Bonapartes, van Spanje tot Japan, kortom: Revolutie en Romantiek.

 

VincentVanGogh boeken
Pelgrimstocht door het leven, 1990

Pelgrimstocht door het leven. Reizen in de voetsporen van Vincent van Gogh
Michel Didier & Kees Kaldenbach, 1990
Een van de handigste boeken om Van Gogh na te reizen en tegelijk alles te weten te komen over zijn leven en werk. De voetsporen van Vincent leiden van Nederland naar Engeland, van Nederland naar België, terug naar Nederland en ten slotte via Antwerpen naar Frankrijk: Parijs, Arles, Saint-Rémy en Auvers-sur-Oise.