Cursus kunstgeschiedenis Amsterdam najaar 2019

 

Leonardo26+27/09 Leonardo da Vinci 1452-1519 (Louvre 24/10-24/02)
Vijfhonderd jaar geleden overleed Leonardo da Vinci, schilder, beeldhouwer, architect, uitvinder, kortom Uomo Universale van de Hoge Renaissance. En dat wordt gevierd met tentoonstellingen in onder andere Parijs, Oxford en Denver.

Van Cleef & Arpels03+04/10 Juwelen! (Hermitage 14/9-15/3)
Naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling in de Hermitage een geschiedenis van sieraden in de 19e en 20e eeuw, van empire via Art Nouveau en Art Déco tot modern en postmodern.

Matisse, Chapelle du Rosaire, Vence 1949-5110+11/10 Henri Matisse 1869 en de avant-garde: vloekende kleuren in de moderne kerk
Tachtig jaar was de befaamde avant-gardeschilder Henri Matisse toen de dominicaner monnik Marie-Alain Couturier hem vroeg een dominicaanse kapel in Vence geheel te decoreren. Couturier benaderde moderne kunstenaars voor nieuwe kerkgebouwen, onder het motto: liever een goede ongelovige dan een middelmatige gelovige kunstenaar. Dankzij Couturier kwamen de bekendste naoorlogse kerkgebouwen tot stand: de Notre-dame de Ronchamp van Le Corbusier, de Rothko-Chapel in Houston en de Notre-Dame de Toute Grâce, een totaal-modernekunstwerk met bijdragen van Georges Rouault, Jacques Lipchitz, Marc Chagall, Fernand Léger, Matisse en Germaine Richier.
Ook andere seculiere kunstenaars zetten zich in voor moderne kerken en synagogen, zoals bij Coventry Cathedral (Jacob Epstein, Graham Sutherland, Basil Spence, Benjamin Britten),, de B’nai Brith synagoge in Millburn, New Jersey (Robert Motherwell, Adolph Gottlieb, Herbert Ferber); de drie kapellen van Jean Cocteau, de kapel van Foujita, de Paaskerk in Zaandam (Karel Appel, Ed van der Elsken), beelden van Henry Moore en Ossip Zadkine en de vele kerkramen van Marc Chagall, Fernand Léger en Jean Bazaine.

17+18/10 Velázquez (Rijksmuseum 11/10–19/1)
Het absolute hoogtepunt van de Spaanse Gouden Eeuw vormt het werk van de uit Sevilla afkomstige Diego Rodriguez de Silva y Velázquez (1599-1660), leerling en schoonzoon van de invloedrijke schilder Francisco Pacheco, die hem aan het hof in Madrid introduceerde. Ook de machtige minister van koning Filips IV, graaf-hertog Olivares, kwam uit Sevilla en zo werd de getalenteerde Velázquez snel hofportrettist. In een reeks portretten en in het realistische Los borrachos (de drinkers, een groep boeren rond Bacchus) tussen 1623-29 raakte hij het laatste restje tenebrisme kwijt dat hij aan Caravaggio te danken had.
Het magnum opus van Filips IV was het buitenverblijf Buen Retiro, een uit vele gebouwen bestaand paleis dat 1632-35 werd aangelegd buiten Madrid. Voor het Casón, bestemd voor officiële ontvangsten, kregen de beste schilders van Spanje opdracht een gewonnen veldslag in de Dertigjarige of Tachtigjarige Oorlog te schilderen. Velázquez’ bijdrage was De overgave van Breda in 1625, waarop generaal Spinola de sleutels van de stad ontvangt uit handen van Jan van Nassau. Vélazquez schilderde voor dezelfde ontvangstruimte ook drie van de vijf ruiterportretten, van de koning en koningin, de kroonprins Balthasar Carlos en Filips III en diens echtgenote. In 1649 zond Filips IV Velázquez naar Italië om schilderijen voor zijn verzameling te kopen. Bij die gelegenheid ontstond het portret van paus Innocentius X, een van de mooiste portretten van Velázquez.
In de laatste negen jaar van zijn leven kwamen zijn beroemdste doeken tot stand: naast een serie portretten de befaamde Rokeby Venus (National Gallery) en Las meninas (de hofdames), bijnaam van De familie van Filips IV (1656-57), waarbij de schilder zichzelf aan de ezel uitbeeldt in een ingewikkeld geconstrueerde ruimte. Velazquez’ opvolger als favoriete hofschilder, de Napolitaan Luca Giordano (het Meesterwerk in de Nieuwe Kerk in 2019), noemde het ‘de theologie van de schilderkunst’.

Glasramen met tabaksdraagsters, 193207+08/11 400 jaar Batavia: Indië in Nederland
In de periode van symboliek en Nieuwe Kunst halen veel schilders, maar ook vormgevers en architecten, hun inspiratie uit het Oosten. Het onderscheidende van de Nederlandse Art Nouveau is batik, toegepast op leer, perkament, boekbanden en bekledingsstof. ‘Mooi Indië’ is overal. Het hangt aan de muur in de vorm van machtige landschappen met vulkanen of taferelen van ploeterende boeren achter een karbouw op de sawah. Het ligt in de kast, waar Hollandse ‘katoentjes’ zijn voorzien van batikpatronen. Het staat in de tuin, omdat Amsterdamse School-architecten Indische daken op paviljoens en tuinhuizen plaatsen. En het komt uit de radio, omdat componisten als Debussy zich laten inspireren door de muziek van gamelanorkesten die ze op wereldtentoonstellingen horen spelen.

14+15/11 Impressionistes: de muzen van Monet en Renoir (Monet in Giverny, HGM 12/10 – 2/2)
Honderd jaar geleden stierf Auguste Renoir. Vanaf 12 oktober is er een Monet-tentoonstelling in Den Haag. Lezing over de muzen van Renoir en Monet, vrouwen-vriendinnen-modellen, met de kinderen en de uiteenlopende gezinsvormen die daaruit voortkwamen.

21+22/11 Niki de St. Phalle (Nana’s aan zee, Beelden aan Zee 5/10-1/3)
Niki de Saint-Phalle (1930-2002) wordt in Parijs geboren in een illuster bankiersgeslacht, waarvan de stamboom tot in de Kruistochten reikt. Als driejarige verhuist ze met haar Franse vader en Amerikaanse moeder naar New York, waar ze de Heilig-Hart-kloosterschool bezoekt. In 1949 trouwt ze met de schrijver Harry Matthews, met wie ze twee kinderen krijgt. Het jaar daarop is ze weer in Parijs en werkt ze als chic fotomodel. In 1952, het jaar waarin ze op de omslag van Vogue verschijnt, krijgt ze een depressie die met elektroshocks wordt behandeld. Daarop begint ze te schilderen. In 1960 verlaat ze uiteindelijk man en kroost en gaat ze samenwonen en samenwerken met Jean Tinguely. Ze vinden elkaar in hun kritische houding ten opzichte van de maatschappij, die ze vormgeven in opvallend destructieve kunstwerken.
Nadat ze haar schietwerken (Tirs) vaarwel zegt, begint Saint-Phalle aan ronde, veelkleurige vrouwenfiguren die ze Nana’s noemt en die refereren aan oergodinnen. In 1966 maakt ze met Tinguely en Per Olof Uldvedt de installatie Hon, en katedrall in het Moderna Museet in Stockholm, in de vorm van een polyester vrouw van 23,5 meter lang, die 2000 bezoekers per dag ontvangt in haar ‘niet zo geheime opening’. Deze Hon (‘Zij, een kathedraal’) is van binnen uitgerust als leefomgeving: in een borst kan men melk nuttigen, in de andere zit een planetarium, in een arm kan men films kijken, enzovoort. Er gaan uiteindelijk 80.000 bezoekers in.

VSChV kosmonautenmonument28+29/11 Space Age 1969: Apollo 11 en Pop Design
Vijftig jaar geleden stonden de eerste mensen op de maan en bereikte de ruimterage een hoogtepunt. Ik was 9 en had er veel speelgoed van. De benaming Space Age gaat grotendeels over de specifieke pop art-stijl in de architectuur (Montréal 67, Osaka 70) en in meubels (Panton, Aarnio, Paulin, lavalampen), maar ook de mode (Givenchy, Cardin, Paco Rabanne en Courrèges), Space Age-disco (fantastische ruimtekitsch-video’s) en, aan de geheel andere kant van het Koude-Oorlogslagveld, sovjet-architectuur.

Moskou12+13/12 Aïda en het Suezkanaal: egyptomanie 1869 (Toet Paris)
150 jaar geleden werd het Suezkanaal geopend met Verdi’s opera Aïda, wat een nieuwe hausse van egyptomanie ten gevolge had.
Na Napoleons veldtocht van 1798 was elke ‘Egyptische’ gebeurtenis aanleiding voor een Egypte-mode: Champollions ontcijfering van het hiërogliefenschrift, de oprichting van obelisken in Parijs, Londen en New York, de stichting van het Egyptisch Museum, de opening van het Suez-kanaal, Egypte-paviljoens op wereldtentoonstellingen, de opvoering van het ballet Cleopatra door de Ballets Russes, de ontdekking van het graf van Toet-anch-Amon, de King Tut-tentoonstellingen in de jaren zestig en zeventig: het leverde Cleopatra-schilderijen op, Cartier-broches, mummiefilms, Luxor-hotels… De egyptomanie lijkt zo eeuwig als het faraonisch Egypte zelf.

19+20/12 De schilder-theoloog: waar geloofde Rembrandt in?
Rembrandt was voorbestemd om theologie te gaan studeren, maar verkoos een opleding tot kunstenaar. Zijn vooropleiding, de Latijnse School in het rechtzinnige Leiden, verschafte hem wel een theologische basis van waaruit hij zijn interpretaties van zowel bijbelse vraagstukken als de 17e-eeuwse  verhouding tussen kerk en staat, tussen preciezen en rekkelijkenen tussen goed en kwaad kon maken in schilderijen, tekeningen en etsen. Met evenveel recht en inzicht als een dominee…

 

donderdagavond in Huis van de Wijk Lydia (Tuinkamer), Roelof Hartplein 2a, van 20.00 tot 22.00,
vrijdagmorgen in MFC de Binnenhof (Theaterzaal), A.J. Ernststraat 112, van 9.30 tot 11.30, en
vrijdagmiddag in het Plein van Siena, Rijnstraat 109, van 12.15 tot 14.15

Voor een cursus van tien lessen betaalt u € 120,- tevoren over te maken op girorekening NL67 INGB 0003951370, ten name van M. Didier Amsterdam, onder vermelding van de gekozen locatie.
Het is altijd mogelijk om een les op een van de andere locaties te volgen als u verhinderd bent, zonder opgave.

Een halve cursus volgen kan ook: voor 5 lessen naar keuze betaalt u 75 euro.

Losse lessen in de cursus kunnen voor 17 euro bijgewoond worden.

U kunt zich inschrijven voor de cursus door een mail te sturen per contactformulier

 

Unser studierte Kunstexperte Michel war bestens geeignet, uns durch die bekannten Amsterdamer Museen mit fachkundigen Erläuterungen zu führen. Ebenso informativ waren die Wege zwischen den Museen oder der Stadtrundgang. Wir waren drei Familien mit einem fünfjährigen Jungen, der ebenfalls gebürtig mit Wissen versorgt wurde. Wir können Michel bestens weiterempfehlen. Persönliche Nachricht vom Kunden: Nochmals herzlichen Dank für die jederzeit interessanten Führungen. Schade, dass Sie den letzten Abned bei der indonesischen Reistafel nicht dabei waren. Wir waren mit Ihnen sehr zufrieden. Gerd Bötel, Hannover, 25 Juni 2016
My husband and I spent a day with Michel at the Kroller-Muller art museum outside Amsterdam. He is very knowledgeable, wonderful story teller, spending the day with him was a delight! We will call on him again when next in Amsterdam! Gloria Harris & Moshe Sher, San Francisco, 15th April, 2016
Michel, bedankt voor het mooie lezingenseizoen! Anna Wawrzkiewicz, Amsterdam, 8 april 2016
Eine Privaftührung ist absolut empfehlenswert. Unser Guide hat uns mit seiner Fachkompetenz den Maler Van Gogh sehr Nahe gebracht. Er hat die verschiedenen Lebensabschnitte detailliert beleuchtet und aufgezeigt, dass Van Gogh immer wieder an seinen Idealen und am Leben selbst scheiterte. Sehr eindrucksvoll. Arno Negretti & Denise Zeller, Winterthur, 11 September, 2015
The collection of the Van Gogh Museum, of course, is exceptional, and our guide was an expert who was also engaging and entertaining. Jane & Paul Quirer, Fresno, August 20, 2015
Michel Didier led a very comprehensive and excellent tour covering a lot of ground with a great ending at the Beginhof and the Amsterdam Museum. Peter Karsten, Kansas City, 18th September, 2014
It all worked very well! The docent at the Rembrandt House Museum was also wonderful. Michel was very knowledgeable and eager to answer all of our questions. Thanks for another great experience! Catherine Parr & Alison Heartwell, Fredericksburg, VA, 5th September, 2014
The highlight of our trip to Amsterdam was in no doubt our visit to the Kroller-Muller Museum. Because it is so difficult to get there we decided to hire a private guide and did not regret our decision to do so one iota. Michel Didier was a brilliant guide. His knowledge of Van Gogh and the other artists represented at the museum was remarkable. It was so satisfying being made aware of Van Gogh’s private life as well – it all came alive. I actually cannot recommend Michel highly enough. We had a great day. Mike Linck, Cape Town, SA, 11th June, 2014
We really did have a stunning day and cannot thank you enough for your contribution towards it. You really have made Van Gogh come alive to me. As it turned out Mike lost the poster we had bought of his sea scene at the Museum and I managed to order it on line (the postage came to 4 times the cost of the poster) but it is hanging in our garage and every time I look at it that warm feeling comes over me – almost as though Van Gogh’s talking to me. Thank you for making it such an exceptional day. Karin Newton, Cape Town, SA, 11th June, 2014
Michel is a fount of wisdom on Amsterdam - its history, culture, mythologies - and of course knows his way around the city center. We sampled many "treats" (my husband would not call fresh herring a treat, but I did). I would recommend that this tour be regularly offered. Helen Scott & Ira Nordlicht, Rye, NY, 23rd May, 2014
It was a very interesting walk in the Museum. The Docent was excellent. 15th April 2014
Our guide Michel Didier was extremely engaging, personable which is what everyone wants. Not rehearsed speech but engaging, fun, enthusiastic. As well as well versed in his subject. All the elements of a "friend" in the city. It is fun to mix history with today history, economy, what makes Amsterdam the city it is today too for people who will sign up only for 1 tour in the city. Dominique & James Ashton, Menlo Park, CA United States, 4th April, 2014
Geachte heer Didier, beste Michel, Bijzonder veel dank voor uw grandioze rondleiding. Iedereen was erg enthousiast. Marie Thérèse Steenberghe, Dordrecht, 24 maart 2014
Geachte heer Didier, Naar ik zo gesondeerd heb waren alle leden van de lezingenclub heel enthousiast over uw uitstekende lezing over koning Willem II. U hebt een prachtig en interessant perspectief van zijn leven geschilderd. Daarbij hebt u ons ongelooflijk veel beeldmateriaal kunnen voorschotelen. Het was een zeer instructieve middag. E. Quarles van Ufford-de Zoeten, Velp, 20 maart 2014
Dear Michel, Thank you SO much for a really fabulous morning at the museums on Saturday. Everyone was thrilled with your fascinating explanations and insights into the life and work of Van Gogh and the extremely good overview you gave us at the Stedelijk. I know the group seem rather unresponsive and uncommunicative at times but that is because they are concentrating so hard and enjoying the intellectual experience. They really enjoyed their morning with you. Charles and I would like to stay in touch with you and hope to work with you again in the future. Jane Rae & Charles Fitzroy, London, 13th March, 2014
MIchel is a wonderful guide. The depth of his knowledge and love of his city shine through the entire walk. We learned so much about places we had walked by many times. He gave us multiple insights into the political, economic, social and aesthetic contexts of Amsterdam - complete with the quirks and complexities of the Dutch. We hope to return to Amsterdam and take other tours with him. Stefan & Karen Kieserman, New York, 23rd december 2013
What a wonderful day we had with Michel. He is knowledgeable about the art and artists. He knows the [Kröller-Müller] museum and gardens very well and the tour went smoothly. He also took us to the hunting lodge which was a treat. In addition to his expertise in art he is a very charming person and a pleasure to spend time with. Barbara Wilder & Judith Perlman, New York, October 2013
It is truly a pleasure hearing from you. Kenneth and I have not stopped telling everyone what a wonderful, in depth tour you provided us during our stay in Amsterdam. I would highly recommend having you guide other visitors through "Jewish Amsterdam” as well as other selected themes to anyone visiting this beautiful, exciting city. Sincerely, Katina and Ken Manne, New York, 2013
I met Michel briefly at the hotel. He seemed quite charming and upon their return the group was exuberant about his level of expertise and knowledge of the city. Thank you for working with me on this. It seemed to be the perfect closing to our stay in Amsterdam. Laurel Seidelman, Chicago, IL, 15th October, 2013
We took a similar Context tour in Paris about 3 years ago. We realize Amsterdam is not Paris, as far as food is concerned so we had some doubts about going on this tour before we left. The Paris tour included some free sampling and we feel that for the price we paid this should have happened in Amsterdam as well. The docent was very professional, informed and interesting and we did enjoy the tour. Michael Myers, Western Springs, IL, 15th October, 2013
We were extremely pleased and interested by Michel's knowledge and ability to explain what we were seeing and we consider this to have been a most worthwhile experience. Michel was a terrific guide.....knowledgeable and personable. Bolton, September 2013
Michael - Thank you for the two great tours of the Van Gogh Museum as well as the Rijksmuseum. Your knowledge, insight, and enthusiasm were much appreciated. I would recommend anyone looking to really understand art to go for a tour with you. All the best. David V. Alhadeff, Bellevue, Washington, 31st August, 2013
Dear Michel, Thank you again for this mornings tour, I really enjoyed seeing parts of Amsterdam with you. My favorite part of the day was the story about the 12 chairs, thank you for that insight. Susan Pernick, NY, 28th August, 2013
Statt Kees Kaldenbach hat Michel Didier die Tour geführt, was aber sicher kein Nachteil war: ein ausgewiesener Kunsthistoriker mit sehr viel Fachkompetenz und der nötigen Geduld, um auch auf die Fragen von uns Kunstbanausen einzugehen. Warteschlange vor dem van-Gogh-Museum ging nicht zu unseren Lasten, Herr Didier hat den Zeitverlust ohne Weiteres hinten angehängt und eine Überstunde gemacht. Alles bestens! Werner Eichhorn, Mannheim, 24. August 2013
Just wanted to send you a brief note on behalf of me and Adele to thank you for the wonderful experience you gave us at both at the Rjiksmuseum and the Van Gogh Museum this past Summer. You brought both the paintings and the history to life for us. I was particularly moved by your passion for and knowledge of Van Gogh. You were terrific. We will be back soon and hope that you will be available to show us through the exhibits we missed. Dana Levitt, Los Angeles, CA, July 14th & 15th, 2013
Dear Michel, We would like to thank you very much for your time in guiding us through the Rijksmuseum this morning. We fully appreciate your expertise and knowledge you so willingly shared with us. After you left we were able to retrace our steps and review many of the highlights you had directed us to earlier. Additionally we took time to see the airplane and remaining sections of the museum. Our tour with you was very memorable and will remain one of the highlights of our time spent in Amsterdam. Our sincere thanks, Jodie & Patrick Browne, Houston, June 1, 2013
Dr. Kalden – Thank you for introducing us to your friend and colleague. We are grateful for the opportunity and Michel proved to be an excellent referral – as we knew he would be J We so enjoyed our brief tour.
De Kunstgeschiedenislessen van Michel Didier heb ik enkele jaren met heel veel plezier gevolgd in het WOCB in Buitenveldert. Zeer ter zake kundig weet hij op interessante en boeiende wijze alle zo uit te leggen dat iedereen het kan begrijpen en het ook aantrekkelijk blijft voor cursisten die al meer van de onderwerpen afweten. Mijn kennis van de Kunsgeschiedenis is in elk geval flink gegroeid. Op zijn eigen humoristische manier weet hij zelfs het meest zware onderwerp inzichtelijk en aantrekkelijk te maken. Mede door de prachtige foto's (dia's) die hij ter illustratie rijkelijk toont, blijft de informatie lang bij! Wanneer ik meer tijd heb zal ik zeker weer mee gaan doen. Het handige is, dat je dat op elk moment kan doen, omdat de lessen per onderwerp besproken worden. Zelfs losse lessen zijn te volgen over uw eigen favoriete onderwerp, ook handig als u de mogelijkheid tot wekelijkse lessen ontbreekt.Ook actuele tentoonstellingen in musea worden behandeld, zodat je goed geinformeerd de musea betreedt. Afgewisseld door uiteenlopende onderwerpen Van Art Deco tot architectuur. Ook het meedoen aan zijn wandelingen kan ik u aanraden! Michel, veel succes met de lessen, cursisten: veel plezier! En aan iedereen anders: meld u aan!!! Gerdi Wind, Voorzitter Kunstgroep Buitenveldert, Amsterdam, 2013
Al zooo veel prachtige lessen van je mogen krijgen. Heeel veel vakkennis; geweldig. Kitty Warnawa, Noordwijk, 2013
My husband and I had the pleasure of having Michel as our own personal art history tour guide in Amsterdam for two full days (not nearly enough) and came back to the USA with a true appreciation for all that Amsterdam museums and Squares and coffee shops can offer. Whatever the question we had, it was answered and we had a great time too!!! Peg and Bob Marcus, Carlsbad, CA, October 10, 2012
Nogmaals bedankt voor de perfecte rondleiding, wij vonden het geweldig. Wij hebben altijd opmerkingen over de Amsterdamse school door her week-end kunnen maken omdat wij een nieuwe ogen over de stadt hebben gekregen. Ik hoop dat wij snel een rondleiding mogen organiseren. Carole Mestre, Morges, Zwitserland, 2 maart 2012
Alweer een jaar voorbij van genieten van jouw interessante, soms met begeleidende muziek en met humor doorspekte lezingen. Nu op naar de volgende cursussen in het nieuwe jaar! Mimi Willems, Amsterdam, december 2013
Met erg veel genoegen hebben wij de reis naar Venetië beleefd. Vooral de gids, de heer Didier, heeft ons zoveel geleerd. Door zijn fabelachtige kennis, en de manier waarop hij die kennis aan ons overbracht, is onze reis een belevenis geworden om niet te vergeten. w. en D.C. Fokkens-Oostlander, 22 september 2000
Door omstandigheden hadden wij geen tijd en zin om onze reis naar Venetië voor te bereiden. We hebben er geen spijt van gehad om via uw organisatie te reizen. Integendeel. We waren en zijn zeer enthousiast. Dat is vooral te danken aan de plezierige en deskundige begeleiding van dhr. Michel Didier. Ik meen tevens de woordvoerder te zijn van de gehele groep namens wie ik op de laatste dag het dankwoord sprak aan dhr Michel Didier. De reis was daarom zo geslaagd omdat dhr Michel Didier professionele deskundigheid en eruditie paarde aan charme zonder dat zijn deskundigheid leed onder zijn charme. Om het concreet te benoemen: hij had zijn huiswerk uitstekend gedaan. Hij verwees naar dwarsverbanden in de cultuurgeschiedenis, wist voor iedereen moeilijke begrippen als surrealisme, kubisme en dadaïsme te verhelderen en verduidelijkte de overgang van Middeleeuwen naar renaissance op een imponerende manier. Daarbij was hij voor de groep aanwezig zonder dat hij te nadrukkelijk aanwezig was. Kortom, een bescheiden, erudiete en plezierige persoonlijkheid. Wij complimenteren u als organisatie dat u in staat bent zulke begeleiders aan te trekken. drs. G.J.M. Brenkman i.a.a. de redactie van Trouw, Kortenhoef, 20 september 2000
Wir waren mit Ihnen sehr zufrieden. Gerd Bötel, Hannover, 25 Juni 2016
Wir waren mit Ihnen sehr zufrieden. Gerd Bötel, Hannover, 25 Juni 2016
We will call on him again when next in Amsterdam!
We will call on him again when next in Amsterdam!
Bedankt!
Bedankt!
Sehr eindrucksvoll!
Sehr eindrucksvoll!
Engaging and entertaining!
Engaging and entertaining!
Excellent tour!
Excellent tour!
Thanks for another great experience!
Thanks for another great experience!
I cannot recommend Michel highly enough.  We had a great day!
I cannot recommend Michel highly enough. We had a great day!
You really have made Van Gogh come alive to me!
You really have made Van Gogh come alive to me!
Michel is a fount of wisdom on Amsterdam
Michel is a fount of wisdom on Amsterdam
The Docent was excellent.
The Docent was excellent.
All the elements of a
All the elements of a "friend" in the city.
Bijzonder veel dank voor uw grandioze rondleiding.
Bijzonder veel dank voor uw grandioze rondleiding.
Het was een zeer instructieve middag.
Het was een zeer instructieve middag.
Thank you SO much for a really fabulous morning at the museums on Saturday.
Thank you SO much for a really fabulous morning at the museums on Saturday.
The depth of his knowledge and love of his city shine through the entire walk.
The depth of his knowledge and love of his city shine through the entire walk.
He is knowledgeable about the art and artists.
He is knowledgeable about the art and artists.
A wonderful in depth tour through Amsterdam!
A wonderful in depth tour through Amsterdam!
It seemed to be the perfect closing to our stay in Amsterdam.
It seemed to be the perfect closing to our stay in Amsterdam.
He was very professional, informed and interesting and we did enjoy the tour.
He was very professional, informed and interesting and we did enjoy the tour.
Michel was a terrific guide.
Michel was a terrific guide.
I would recommend anyone looking to really understand art to go for a tour with you. All the best!
I would recommend anyone looking to really understand art to go for a tour with you. All the best!
I really enjoyed seeing parts of Amsterdam with you.
I really enjoyed seeing parts of Amsterdam with you.
Ein ausgewiesener Kunsthistoriker!
Ein ausgewiesener Kunsthistoriker!
Thank you for the wonderful experience!
Thank you for the wonderful experience!
Our tour with you was very memorable and will remain one of the highlights of our time spent in Amsterdam.
Our tour with you was very memorable and will remain one of the highlights of our time spent in Amsterdam.
We enjoyed our tour
We enjoyed our tour
Mijn kennis van de Kunstgeschiedenis is flink gegroeid!
Mijn kennis van de Kunstgeschiedenis is flink gegroeid!
Heeel veel vakkennis; geweldig!
Heeel veel vakkennis; geweldig!
We had a great time, thank you!
We had a great time, thank you!
Perfecte rondleiding!
Perfecte rondleiding!
Zeer interessant, leerzaam en vol humor
Zeer interessant, leerzaam en vol humor
Een belevenis om niet te vergeten!
Een belevenis om niet te vergeten!
Professionele deskundigheid met charme!
Professionele deskundigheid met charme!