Cursus kunstgeschiedenis Amsterdam voorjaar 2021

circus cursus
Picasso, Clown au singe, 1901

8/1 online 13:00-15:00 Spectacle et tristesse: waarom het circus kunstenaars fascineerde

Van Daumier, Renoir en Lautrec tot Picasso, Chagall en Van Dongen, maar ook Duitse, Italiaanse en Russische kunstenaars lieten zich inspireren door felle kleuren in beweging, maar ook door de potsenmakers achter wier geschminkte lach een droefheid en vervreemding schuilging waar ze zich mee konden vereenzelvigen.

cursus Paula Modersohn-Becker
Zelfportret, 1906

15/1 online 13:00-15:00 Paula Modersohn-Becker
(Kunstmuseum Den Haag 17 oktober 2020 t/m 31 januari 2021)

De eerste vrouwelijke expressionist maakte deel uit van de roemruchte kunstenaarskolonie Worpswede bij Bremen, maar stierf in het kraambed.

22/1 John Constable
(Teylers Museum, tot 31/1)

De landschappen van John Constable zijn meer dan sentimentele Romantiek: het is een manier om in contact te komen met een diep doorvoeld, maar voorgoed verloren verleden: ‘Painting is but another word for feeling’.

cursus Medici
Verocchio, Lorenzo il Magnifico

29/1 Lorenzo de’ Medici: de Renaissance in Florence

In de schaduw van oorlog en opstand, moord en verderf ontwikkelde zich de Italiaanse renaissance aan het hof van Lorenzo de’ Medici met kunstenaars als Leonardo, Botticelli, Michelangelo en Verocchio.

cursus Arnault-Pinault
Bernard Arnault met Frank Gehry voor de Fondation Louis Vuitton

5/2 Arnault versus Pinault – De kunst van het grote geld
(opening Bourse de Commerce 23 januari 2021)

Nog voor de brandweer de vlammen had gedoofd, bood miljardair François Pinault 100 miljoen euro voor de restauratie van de Parijse Nôtre-Dame. Dezelfde dag overbood zijn rivaal Bernard Arnault hem met 200 miljoen. Al sinds 1991 zijn deze twee superrijken verwikkeld in een tweestrijd die vooral  op het culturele vlak wordt uitgevochten – in Parijs en Venetië, met als pionnen de hipste – en duurste – kunstenaars en architecten van het moment. Deze maand gaat het voorlopige sluitstuk open: Pinaults Bourse de Commerce in Parijs, een museum voor hedendaagse kunst tussen Louvre en Pompidou.

12/2 Twee eeuwen Griekse onafhankelijkheid

Na vier eeuwen onderwerping kwamen de Grieken in 1821 eindelijk in opstand tegen de Ottomaanse overheersers. Na aanvankelijke successen sloegen de Turken hard terug, geholpen door een Egyptisch leger dat een bloedig spoor trok door de Peloponnesos. Een internationale hulpactie kwam op gang, dankzij de algemene Europese schreeuw van verontwaardiging dat de ‘wieg van de Europese beschaving’ weer werd bedreigd door ‘oosterse barbarij. Talloze kunstenaars en dichters betuigden hun steun, van Delacroix en Turner tot Scheffer en Byron. Deze laatste kwam ook in persoon de Grieken bijstaan, maar bezweek aan dysenterie. Een gewapende interventie van de geallieerden Frankrijk, Rusland en Engeland effectueerde uiteindelijk de onafhankelijkheid, maar de eerste president werd prompt vermoord, zodat de geallieerden een buitenlandse vorst zochten die boven de partijen kon staan. Het werd Otto von Wittelsbach, tweede zoon van de Beierse koning, die een leger en ambtenaren, maar ook kunstenaars en architecten meekreeg om Griekenland Grieks te maken volgens de Europese opvatting…

cursus ridders
Horace Vernet, Caroussel in Tsarskoje Selo, 1842

19/2 Romanovs in de ban van de Ridders
(Hermitage 19/11-2020 – 21/7 2021)

De Romantiek bracht de Middeleeuwen weer in het middelpunt van de belangstelling. Na Walter Scotts grandioze successen met Ivanhoe en Robin Hood werden overal pseudo-kasteeltjes gebouwd, die voor Scott en Alexandre Dumas in de eerste plaats. Al snel volgden de meer vooruitstrevende vorsten, zoals prins Albert, die achter de nieuwe Houses of Parliament zat en ‘middeleeuwse’ feesten organiseerde waar hij met Victoria en de kinderen in goudglanzend harnas verscheen; en onze eigen koning Willem II, die in Den Haag Engelse ‘kerken’ liet bouwen voor zijn kunstcollectie en zijn paarden; en tsaar Nicolaas I, die een schitterend riddertoernooi hield op zijn landgoed, waaraan hij zelf in het harnas van Karel V deelnam.

26/2 Vervlogen: geuren en kleuren in de zeventiende eeuw
(Mauritshuis 11 februari t/m 6 juni 2021)

cursus geur
Allegorie van de reuk

Geuren hebben een directe impact op ons gemoed en dringen door tot de diepste lagen van ons (onder)bewustzijn. De expositie gaat over de verbeelding van geur en reuk in de Hollandse en Vlaamse kunst van de zeventiende eeuw, over de zintuigen, over geuren van het verleden en over de aromatische connotaties van kunstwerken. Geur is ongrijpbaar, maar via reuk toch waarneembaar. Geurende bloemen en parfums, stinkende grachten en onwelriekende lichaamsluchtjes, nieuwe geuren uit de verre wereld (specerijen, tabak, koffie, thee), ziekmakende geuren, de verdwenen geuren van bleekvelden, oude ambachten en meer. Valt het leven van de zeventiende eeuw in geuren te vangen? Wat was de relatie tussen geur en gezondheid, tussen geur en religie? Wat zien we hiervan terug in de kunstwerken? Vragen over geur, waarneming en verbeelding vormen de leidraad van deze zoektocht die een ander perspectief hoopt te bieden op de kunst uit die tijd.

5/3 De Obrechtkerk – museum voor moderne kerkelijke kunst
Kort na de vorige eeuwwisseling verrijst in Amsterdam-Zuid een monumentale kerk, die even monumentaal wordt ingericht. Maar in 1925 gooit een nieuwe pastoor het roer radicaal om: Hubertus Hoosemans geeft moderne kunstenaars opdracht de kerk te voltooien. John Rädecker, Lambertus Zijl, Albert Servaes, Joep Nicolas, Otto van Rees en vooral Matthieu Wiegman verrijken de Neo-Byzantijnse Rozenkranskerk van Jos Cuypers en Jan Stuyt. Nu is de Rozenkranskerk in de Obrechtstraat een ‘museum van vroeg-twintigste-eeuwse kerkelijke kunst’.

12/3 Moderne kunst tegen communisme in de Koude Oorlog

cursus Koude Oorlog
Mark Rothko, The Black and the White, 1956

In de jaren vijftig zet de CIA succesvol abstracte kunst en moderne architectuur in Europa in om sympathisanten van de Sovjet-Unie in het Amerikaanse kamp te halen. Doel van de CIA is het concept ‘individuele vrijheid’ als Amerikaans te positioneren tegenover de staatskunst van de Sovjet-Unie en daarom sponsoren ze juist dat wat in de Sovjet-Unie verboden is: moderne (atonale) muziek en moderne (abstracte) kunst: van Jackson Pollock, Mark Rothko, Franz Kline, Adolph Gottlieb, Willem de Kooning, Robert Motherwell, William Baziotes, Clyfford Still, enfin de hele New York School. De vaak linksgeoriënteerde kunstenaars zelf weten van niets. 
Ook achter de prijsvraag voor het Monument voor de Onbekende Politieke Gevangene, waar duizenden beeldhouwers abstracte beelden voor maken, schuilt de CIA. Het moet een ‘vrije wereld’-tegenhanger worden van de Sovjet-monument in Oost-Berlijn.

19/3 Het sensuele en spirituele paradijs Bali
Na de hardhandige inlijving in 1908 werd Bali door Nederland bewust aangeprezen als gedroomd paradijs. De inwoners zouden er nog in paradijselijke onschuld leven en ze zouden over een aangeboren kunstgevoel en scheppingsdrang beschikken. Dat werd bevestigd door vooraanstaande antropologen als Margaret Mead en door fotoboeken die kort na 1918 een wereldwijde sensatie waren: na de ondergang van de beschaving in de loopgraven bleek er een Hof van Eden te bestaan. Europese en Amerikaanse kunstenaars en intellectuelen kwamen er in horden naartoe. Wijnand Nieuwenkamp was in 1903 de allereerste kunstenaar op Bali en in de jaren twintig vestigden Walter Spies en Rudolf Bonnet de legendarische kunstenaarskolonie in Oeboed, wieg van de moderne Indonesische kunst. Charlie Chaplin, André Roosevelt, Anaïs Nin en Henri Cartier-Bresson kwamen er voor fysieker genoegens, maar waren ook onder de indruk van de culturele kracht. Zoals Anaïs Nin zei: ‘Life, religion and art all converge in Bali. They have no word in their language for ‘artist’ of ‘art’. Everyone is an artist.’

26/3 Ierse sagen en legenden voor 100 jaar Vrijstaat

cursus Ierland
Deirdre of the Sorrows

Tussen 1798 en 1921 zijn talloze Ierse opstanden tegen de Britse overheersing in veel bloed gesmoord. Ondertussen groeide een Ierse culturele identiteit, gestoeld op voorchristelijke mythen, sagen en legenden. Ze zijn opgetekend vanaf de 11e eeuw, maar stammen uit de 6e eeuw en handelen over woeste krijgers, doortrapte schurken, tragische heldinnen en bovennatuurlijke wezens. Schrijvers als W.B. Yeats en kunstenaars als Oliver Sheppard en Daniel Maclise bogen de verhalen over Cú Chulainn met zijn Gáe Bulg en de kinderen van Lír om naar de onafhankelijkheidsstrijd. Op de golven van de Celtic Revival, de nationale variant van de Art Nouveau. Ook Adriaan Roland Holst en Hildo Krop deden een duit in het zakje.
In 1921 was het zover en werd de Ierse Vrijstaat uitgeroepen, later de werkelijk onafhankelijke Ierse Republiek. De mythen leven voort in talloze vrijheidsmonumenten, maar ook Tolkien en Harry Potter deden een ruimhartige greep in de ridders, feeën, elfen, reuzen, dwergen… en natuurlijk de Banshee. Alles in mistige wouden en op maanbeschenen rotsen.

 

vrijdagmorgen in MFC de Binnenhof (Theaterzaal), A.J. Ernststraat 112, van 9.30 tot 11.30, en
vrijdagmiddag in het Plein van Siena, Rijnstraat 109, van 12.15 tot 14.15
vrijdagavond in Huis van de Wijk Lydia, Roelof Hartplein 2a, van 20.00 tot 22.00

Voor een cursus van tien lessen betaalt u € 125,- tevoren over te maken op girorekening NL67 INGB 0003951370, ten name van M. Didier Amsterdam, onder vermelding van de gekozen locatie.
Het is altijd mogelijk om een les op een van de andere locaties te volgen als u verhinderd bent, zonder opgave.

Een halve cursus volgen kan ook: voor 5 lessen naar keuze betaalt u 80 euro.

Losse lessen in de cursus kunnen voor 20 euro bijgewoond worden.

U kunt zich inschrijven voor de cursus door een mail te sturen per contactformulier

Een voorbeeld van een college, maar dan vooraf opgenomen, vindt u hier.

Unser studierte Kunstexperte Michel war bestens geeignet, uns durch die bekannten Amsterdamer Museen mit fachkundigen Erläuterungen zu führen. Ebenso informativ waren die Wege zwischen den Museen oder der Stadtrundgang. Wir waren drei Familien mit einem fünfjährigen Jungen, der ebenfalls gebürtig mit Wissen versorgt wurde. Wir können Michel bestens weiterempfehlen. Persönliche Nachricht vom Kunden: Nochmals herzlichen Dank für die jederzeit interessanten Führungen. Schade, dass Sie den letzten Abned bei der indonesischen Reistafel nicht dabei waren. Wir waren mit Ihnen sehr zufrieden. Gerd Bötel, Hannover, 25 Juni 2016
My husband and I spent a day with Michel at the Kroller-Muller art museum outside Amsterdam. He is very knowledgeable, wonderful story teller, spending the day with him was a delight! We will call on him again when next in Amsterdam! Gloria Harris & Moshe Sher, San Francisco, 15th April, 2016
Michel, bedankt voor het mooie lezingenseizoen! Anna Wawrzkiewicz, Amsterdam, 8 april 2016
Eine Privaftührung ist absolut empfehlenswert. Unser Guide hat uns mit seiner Fachkompetenz den Maler Van Gogh sehr Nahe gebracht. Er hat die verschiedenen Lebensabschnitte detailliert beleuchtet und aufgezeigt, dass Van Gogh immer wieder an seinen Idealen und am Leben selbst scheiterte. Sehr eindrucksvoll. Arno Negretti & Denise Zeller, Winterthur, 11 September, 2015
The collection of the Van Gogh Museum, of course, is exceptional, and our guide was an expert who was also engaging and entertaining. Jane & Paul Quirer, Fresno, August 20, 2015
Michel Didier led a very comprehensive and excellent tour covering a lot of ground with a great ending at the Beginhof and the Amsterdam Museum. Peter Karsten, Kansas City, 18th September, 2014
It all worked very well! The docent at the Rembrandt House Museum was also wonderful. Michel was very knowledgeable and eager to answer all of our questions. Thanks for another great experience! Catherine Parr & Alison Heartwell, Fredericksburg, VA, 5th September, 2014
The highlight of our trip to Amsterdam was in no doubt our visit to the Kroller-Muller Museum. Because it is so difficult to get there we decided to hire a private guide and did not regret our decision to do so one iota. Michel Didier was a brilliant guide. His knowledge of Van Gogh and the other artists represented at the museum was remarkable. It was so satisfying being made aware of Van Gogh’s private life as well – it all came alive. I actually cannot recommend Michel highly enough. We had a great day. Mike Linck, Cape Town, SA, 11th June, 2014
We really did have a stunning day and cannot thank you enough for your contribution towards it. You really have made Van Gogh come alive to me. As it turned out Mike lost the poster we had bought of his sea scene at the Museum and I managed to order it on line (the postage came to 4 times the cost of the poster) but it is hanging in our garage and every time I look at it that warm feeling comes over me – almost as though Van Gogh’s talking to me. Thank you for making it such an exceptional day. Karin Newton, Cape Town, SA, 11th June, 2014
Michel is a fount of wisdom on Amsterdam - its history, culture, mythologies - and of course knows his way around the city center. We sampled many "treats" (my husband would not call fresh herring a treat, but I did). I would recommend that this tour be regularly offered. Helen Scott & Ira Nordlicht, Rye, NY, 23rd May, 2014
It was a very interesting walk in the Museum. The Docent was excellent. 15th April 2014
Our guide Michel Didier was extremely engaging, personable which is what everyone wants. Not rehearsed speech but engaging, fun, enthusiastic. As well as well versed in his subject. All the elements of a "friend" in the city. It is fun to mix history with today history, economy, what makes Amsterdam the city it is today too for people who will sign up only for 1 tour in the city. Dominique & James Ashton, Menlo Park, CA United States, 4th April, 2014
Geachte heer Didier, beste Michel, Bijzonder veel dank voor uw grandioze rondleiding. Iedereen was erg enthousiast. Marie Thérèse Steenberghe, Dordrecht, 24 maart 2014
Geachte heer Didier, Naar ik zo gesondeerd heb waren alle leden van de lezingenclub heel enthousiast over uw uitstekende lezing over koning Willem II. U hebt een prachtig en interessant perspectief van zijn leven geschilderd. Daarbij hebt u ons ongelooflijk veel beeldmateriaal kunnen voorschotelen. Het was een zeer instructieve middag. E. Quarles van Ufford-de Zoeten, Velp, 20 maart 2014
Dear Michel, Thank you SO much for a really fabulous morning at the museums on Saturday. Everyone was thrilled with your fascinating explanations and insights into the life and work of Van Gogh and the extremely good overview you gave us at the Stedelijk. I know the group seem rather unresponsive and uncommunicative at times but that is because they are concentrating so hard and enjoying the intellectual experience. They really enjoyed their morning with you. Charles and I would like to stay in touch with you and hope to work with you again in the future. Jane Rae & Charles Fitzroy, London, 13th March, 2014
MIchel is a wonderful guide. The depth of his knowledge and love of his city shine through the entire walk. We learned so much about places we had walked by many times. He gave us multiple insights into the political, economic, social and aesthetic contexts of Amsterdam - complete with the quirks and complexities of the Dutch. We hope to return to Amsterdam and take other tours with him. Stefan & Karen Kieserman, New York, 23rd december 2013
What a wonderful day we had with Michel. He is knowledgeable about the art and artists. He knows the [Kröller-Müller] museum and gardens very well and the tour went smoothly. He also took us to the hunting lodge which was a treat. In addition to his expertise in art he is a very charming person and a pleasure to spend time with. Barbara Wilder & Judith Perlman, New York, October 2013
It is truly a pleasure hearing from you. Kenneth and I have not stopped telling everyone what a wonderful, in depth tour you provided us during our stay in Amsterdam. I would highly recommend having you guide other visitors through "Jewish Amsterdam” as well as other selected themes to anyone visiting this beautiful, exciting city. Sincerely, Katina and Ken Manne, New York, 2013
I met Michel briefly at the hotel. He seemed quite charming and upon their return the group was exuberant about his level of expertise and knowledge of the city. Thank you for working with me on this. It seemed to be the perfect closing to our stay in Amsterdam. Laurel Seidelman, Chicago, IL, 15th October, 2013
We took a similar Context tour in Paris about 3 years ago. We realize Amsterdam is not Paris, as far as food is concerned so we had some doubts about going on this tour before we left. The Paris tour included some free sampling and we feel that for the price we paid this should have happened in Amsterdam as well. The docent was very professional, informed and interesting and we did enjoy the tour. Michael Myers, Western Springs, IL, 15th October, 2013
We were extremely pleased and interested by Michel's knowledge and ability to explain what we were seeing and we consider this to have been a most worthwhile experience. Michel was a terrific guide.....knowledgeable and personable. Bolton, September 2013
Michael - Thank you for the two great tours of the Van Gogh Museum as well as the Rijksmuseum. Your knowledge, insight, and enthusiasm were much appreciated. I would recommend anyone looking to really understand art to go for a tour with you. All the best. David V. Alhadeff, Bellevue, Washington, 31st August, 2013
Dear Michel, Thank you again for this mornings tour, I really enjoyed seeing parts of Amsterdam with you. My favorite part of the day was the story about the 12 chairs, thank you for that insight. Susan Pernick, NY, 28th August, 2013
Statt Kees Kaldenbach hat Michel Didier die Tour geführt, was aber sicher kein Nachteil war: ein ausgewiesener Kunsthistoriker mit sehr viel Fachkompetenz und der nötigen Geduld, um auch auf die Fragen von uns Kunstbanausen einzugehen. Warteschlange vor dem van-Gogh-Museum ging nicht zu unseren Lasten, Herr Didier hat den Zeitverlust ohne Weiteres hinten angehängt und eine Überstunde gemacht. Alles bestens! Werner Eichhorn, Mannheim, 24. August 2013
Just wanted to send you a brief note on behalf of me and Adele to thank you for the wonderful experience you gave us at both at the Rjiksmuseum and the Van Gogh Museum this past Summer. You brought both the paintings and the history to life for us. I was particularly moved by your passion for and knowledge of Van Gogh. You were terrific. We will be back soon and hope that you will be available to show us through the exhibits we missed. Dana Levitt, Los Angeles, CA, July 14th & 15th, 2013
Dear Michel, We would like to thank you very much for your time in guiding us through the Rijksmuseum this morning. We fully appreciate your expertise and knowledge you so willingly shared with us. After you left we were able to retrace our steps and review many of the highlights you had directed us to earlier. Additionally we took time to see the airplane and remaining sections of the museum. Our tour with you was very memorable and will remain one of the highlights of our time spent in Amsterdam. Our sincere thanks, Jodie & Patrick Browne, Houston, June 1, 2013
Dr. Kalden – Thank you for introducing us to your friend and colleague. We are grateful for the opportunity and Michel proved to be an excellent referral – as we knew he would be J We so enjoyed our brief tour.
De Kunstgeschiedenislessen van Michel Didier heb ik enkele jaren met heel veel plezier gevolgd in het WOCB in Buitenveldert. Zeer ter zake kundig weet hij op interessante en boeiende wijze alle zo uit te leggen dat iedereen het kan begrijpen en het ook aantrekkelijk blijft voor cursisten die al meer van de onderwerpen afweten. Mijn kennis van de Kunsgeschiedenis is in elk geval flink gegroeid. Op zijn eigen humoristische manier weet hij zelfs het meest zware onderwerp inzichtelijk en aantrekkelijk te maken. Mede door de prachtige foto's (dia's) die hij ter illustratie rijkelijk toont, blijft de informatie lang bij! Wanneer ik meer tijd heb zal ik zeker weer mee gaan doen. Het handige is, dat je dat op elk moment kan doen, omdat de lessen per onderwerp besproken worden. Zelfs losse lessen zijn te volgen over uw eigen favoriete onderwerp, ook handig als u de mogelijkheid tot wekelijkse lessen ontbreekt.Ook actuele tentoonstellingen in musea worden behandeld, zodat je goed geinformeerd de musea betreedt. Afgewisseld door uiteenlopende onderwerpen Van Art Deco tot architectuur. Ook het meedoen aan zijn wandelingen kan ik u aanraden! Michel, veel succes met de lessen, cursisten: veel plezier! En aan iedereen anders: meld u aan!!! Gerdi Wind, Voorzitter Kunstgroep Buitenveldert, Amsterdam, 2013
Al zooo veel prachtige lessen van je mogen krijgen. Heeel veel vakkennis; geweldig. Kitty Warnawa, Noordwijk, 2013
My husband and I had the pleasure of having Michel as our own personal art history tour guide in Amsterdam for two full days (not nearly enough) and came back to the USA with a true appreciation for all that Amsterdam museums and Squares and coffee shops can offer. Whatever the question we had, it was answered and we had a great time too!!! Peg and Bob Marcus, Carlsbad, CA, October 10, 2012
Nogmaals bedankt voor de perfecte rondleiding, wij vonden het geweldig. Wij hebben altijd opmerkingen over de Amsterdamse school door her week-end kunnen maken omdat wij een nieuwe ogen over de stadt hebben gekregen. Ik hoop dat wij snel een rondleiding mogen organiseren. Carole Mestre, Morges, Zwitserland, 2 maart 2012
Alweer een jaar voorbij van genieten van jouw interessante, soms met begeleidende muziek en met humor doorspekte lezingen. Nu op naar de volgende cursussen in het nieuwe jaar! Mimi Willems, Amsterdam, december 2013
Met erg veel genoegen hebben wij de reis naar Venetië beleefd. Vooral de gids, de heer Didier, heeft ons zoveel geleerd. Door zijn fabelachtige kennis, en de manier waarop hij die kennis aan ons overbracht, is onze reis een belevenis geworden om niet te vergeten. w. en D.C. Fokkens-Oostlander, 22 september 2000
Door omstandigheden hadden wij geen tijd en zin om onze reis naar Venetië voor te bereiden. We hebben er geen spijt van gehad om via uw organisatie te reizen. Integendeel. We waren en zijn zeer enthousiast. Dat is vooral te danken aan de plezierige en deskundige begeleiding van dhr. Michel Didier. Ik meen tevens de woordvoerder te zijn van de gehele groep namens wie ik op de laatste dag het dankwoord sprak aan dhr Michel Didier. De reis was daarom zo geslaagd omdat dhr Michel Didier professionele deskundigheid en eruditie paarde aan charme zonder dat zijn deskundigheid leed onder zijn charme. Om het concreet te benoemen: hij had zijn huiswerk uitstekend gedaan. Hij verwees naar dwarsverbanden in de cultuurgeschiedenis, wist voor iedereen moeilijke begrippen als surrealisme, kubisme en dadaïsme te verhelderen en verduidelijkte de overgang van Middeleeuwen naar renaissance op een imponerende manier. Daarbij was hij voor de groep aanwezig zonder dat hij te nadrukkelijk aanwezig was. Kortom, een bescheiden, erudiete en plezierige persoonlijkheid. Wij complimenteren u als organisatie dat u in staat bent zulke begeleiders aan te trekken. drs. G.J.M. Brenkman i.a.a. de redactie van Trouw, Kortenhoef, 20 september 2000
Wir waren mit Ihnen sehr zufrieden. Gerd Bötel, Hannover, 25 Juni 2016
Wir waren mit Ihnen sehr zufrieden. Gerd Bötel, Hannover, 25 Juni 2016
We will call on him again when next in Amsterdam!
We will call on him again when next in Amsterdam!
Bedankt!
Bedankt!
Sehr eindrucksvoll!
Sehr eindrucksvoll!
Engaging and entertaining!
Engaging and entertaining!
Excellent tour!
Excellent tour!
Thanks for another great experience!
Thanks for another great experience!
I cannot recommend Michel highly enough.  We had a great day!
I cannot recommend Michel highly enough. We had a great day!
You really have made Van Gogh come alive to me!
You really have made Van Gogh come alive to me!
Michel is a fount of wisdom on Amsterdam
Michel is a fount of wisdom on Amsterdam
The Docent was excellent.
The Docent was excellent.
All the elements of a
All the elements of a "friend" in the city.
Bijzonder veel dank voor uw grandioze rondleiding.
Bijzonder veel dank voor uw grandioze rondleiding.
Het was een zeer instructieve middag.
Het was een zeer instructieve middag.
Thank you SO much for a really fabulous morning at the museums on Saturday.
Thank you SO much for a really fabulous morning at the museums on Saturday.
The depth of his knowledge and love of his city shine through the entire walk.
The depth of his knowledge and love of his city shine through the entire walk.
He is knowledgeable about the art and artists.
He is knowledgeable about the art and artists.
A wonderful in depth tour through Amsterdam!
A wonderful in depth tour through Amsterdam!
It seemed to be the perfect closing to our stay in Amsterdam.
It seemed to be the perfect closing to our stay in Amsterdam.
He was very professional, informed and interesting and we did enjoy the tour.
He was very professional, informed and interesting and we did enjoy the tour.
Michel was a terrific guide.
Michel was a terrific guide.
I would recommend anyone looking to really understand art to go for a tour with you. All the best!
I would recommend anyone looking to really understand art to go for a tour with you. All the best!
I really enjoyed seeing parts of Amsterdam with you.
I really enjoyed seeing parts of Amsterdam with you.
Ein ausgewiesener Kunsthistoriker!
Ein ausgewiesener Kunsthistoriker!
Thank you for the wonderful experience!
Thank you for the wonderful experience!
Our tour with you was very memorable and will remain one of the highlights of our time spent in Amsterdam.
Our tour with you was very memorable and will remain one of the highlights of our time spent in Amsterdam.
We enjoyed our tour
We enjoyed our tour
Mijn kennis van de Kunstgeschiedenis is flink gegroeid!
Mijn kennis van de Kunstgeschiedenis is flink gegroeid!
Heeel veel vakkennis; geweldig!
Heeel veel vakkennis; geweldig!
We had a great time, thank you!
We had a great time, thank you!
Perfecte rondleiding!
Perfecte rondleiding!
Zeer interessant, leerzaam en vol humor
Zeer interessant, leerzaam en vol humor
Een belevenis om niet te vergeten!
Een belevenis om niet te vergeten!
Professionele deskundigheid met charme!
Professionele deskundigheid met charme!