Fotografie

Cindy Sherman

Emile van Moerkerken

Carl De Keyser

Componistenportretten

George Hendrik Breitner
Breitner monumentaliseerde alledaags Amsterdam: een compositie met paard en ladder wordt door zorgvuldig disponeren een ikoon van rust na en voor de arbeid; een zwaarbeladen lier krijgt door licht-donkereffecten en symmetrie een symbolische zwaarte mee.

Peter Hunter/Otto Salomon
Drie maanden later is het oorlog. Een jaar later, als hij als Duits ingezetene uit Australisch kamp komt, verandert Salomon zijn naam in Peter Hunter. Handig in geval van krijgsgevangenschap, want hij neemt dienst in het Engelse leger. Ook om afstand te nemen van zijn beroemde vader Erich Salomon, die dan al in Nederland op transport is gesteld.

Henryk Ross
In de Poolse getto's waren alle joden gelijk, maar sommigen ietsje gelijker dan anderen. Henryk Ross (1910-1991) werd, met duizenden andere Poolse joden, gedwongen in het getto van Lodz te gaan wonen. Hij had het beduidend beter dan de meeste van zijn lotgenoten, omdat hij door de Joodse Raad werd aangesteld als officiële fotograaf van het getto. Hij legde echter niet alleen de feesten en partijen vast van de elite, maar ook de ellendige levensomstandigheden van degenen die have noch goed hadden.

Jevgeni Chaldej
In het kader van zestig jaar bevrijding stelt het Joods Historisch Museum de beroemde oorlogsfoto's tentoon van Jevgenij Chaldej, wiens levensloop meermaals door antisemitisme is bepaald.

Sol LeWitt
Van de Amerikaanse beeldhouwer/schilder Sol LeWitt is in Den Haag nu eens fotowerk te zien. Over de schoonheid van de herhaling.

Boris Carmi
Boris Carmi (1914-2002) documenteerde het ontstaan en de opbouw van de staat Israël in foto's die in de eerste plaats de kleine, persoonlijke geschiedenissen van de immigranten vastleggen.